Opnieuw zoeken

Sla inhoud over

KC 2012/118

Datum uitspraak:
13/03/2012
Artikel:
38 en 60 Pbw
Samenvatting:
Klagers kind van 1,5 jaar komt niet in aanmerking voor de vierwekelijkse Ouder Kinddag, omdat dit project alleen geldt voor kinderen tussen de 3 en 16 jaar. Wel komt het kind van klager in aanmerking voor bezoek op de tweejaarlijkse Vader Kinddag. Klager wordt niet-ontvankelijk verklaard in zijn beklag nu hij zich beklaagd over een algemene in de inrichting geldende regel en niet een hem betreffende door of namens de directeur genomen beslissing. Wel adviseert de beklagrechter de inrichting om, in lijn met uitlatingen van de staatssecretaris, te overwegen of de voorwaarden voor de Ouder Kinddag gewijzigd kunnen worden of althans ten minste vier Vader Kinddagen te organiseren voor gedetineerden die op enigerlei wijze zijn uitgesloten van deelname aan Ouder Kinddag.
Uitspraak:

Uitspraak van de alleensprekende beklagrechter op het op 12 december 2011 bij het secretariaat ingekomen klaagschrift van [..].

Het klaagschrift, gedateerd 8 december 2011, is er tegen gericht dat klager slechts deel kan nemen aan de ouder-kind-dagen (OKD) als zijn kind wordt opgehaald door vrijwilligers van Exodus en tegen het ontbreken van een goed alternatief zoals een vader-kind-dag (VKD).

De directeur heeft schriftelijk gereageerd. Klager heeft van deze reactie kennis kunnen nemen.

De klacht is behandeld ter zitting van 1 februari 2012, in het bijzijn van klager en plaatsvervangend vestigingsdirecteur [..].

Standpunt klager

In [..] worden ouder-kind-dagen (OKD) georganiseerd. Als klager hieraan wil deelnemen, moet zijn kind worden opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers van Exodus. Klager is het hiermee niet eens. Het kind van klager is pas 1,5 jaar oud en klager wil zijn kind niet toevertrouwen aan vreemden. Klager is van mening dat in de inrichting naast de OKD, vader-kind-dagen (VKD) moeten worden georganiseerd waarbij klager dan niet afhankelijk is van de vrijwilligers. Klager heeft voorgesteld dat zijn vrouw hun kind haalt en brengt maar er is tegen hem gezegd dat dit niet mogelijk is. Ter zitting wordt duidelijk dat klagers kind überhaupt niet in aanmerking komt voor de OKD, omdat dit project alleen geldt voor kinderen tussen de 3 en de 16 jaar. Hierdoor is klager des te meer van mening dat er een alternatief moet worden geboden in de vorm van VKD. De opties die de directeur noemt, het reguliere bezoek en bezoek zonder toezicht inzetten voor een bezoek met zijn kind, zijn volgens klager geen redelijke opties. Klager moet de kans krijgen om een band op te bouwen met zijn kind, tijdens het reguliere bezoek is dit niet mogelijk omdat er slecht bij binnenkomst en afscheid kort lichamelijk contact kan zijn. Het bezoek zonder toezicht is volgens klager bedoeld om de relatie met zijn vrouw te verbeteren. Als klager deze momenten inzet om zijn kind te zien zal dat bezoek plaatsvinden in een kale bezoekkamer, dit is niet te vergelijken met een OKD of VKD. In het schriftelijk verweer van de directie wordt aangegeven, dat er tweemaal per jaar een VKD wordt georganiseerd. Klager verblijft inmiddels een half jaar in [..] maar heeft nog geen VKD mogen meemaken.

Standpunt directie

Na invoering van het nieuwe dagprogramma, 1 oktober 2011, is er voor gekozen om eenmaal per vier weken een OKD te organiseren. Voorwaarde voor deelname aan deze OKD is dat de kinderen van de gedetineerden worden opgehaald en thuisgebracht door de vrijwilligers van Exodus. Daarnaast is de OKD alleen bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 16 jaar, dit betekent dat klager in het geheel niet in aanmerking komt.  Een alternatief voor klager kan zijn het gebruik maken van bezoek zonder toezicht of de VKD die in beginsel tweemaal per jaar wordt georganiseerd in [..]. Hierbij hoeven kinderen niet door vrijwilligers van Exodus naar de inrichting worden gebracht, ook hebben de VKD geen ondergrens als het om de leeftijd van het kind gaat. In 2011 heeft de VKD eenmaal plaatsgevonden. Om 2012 zal de VKD waarschijnlijk plaatsvinden in april en oktober.

Beoordeling

Ingevolge artikel 60, eerste lid van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) kan een gedetineerde bij de beklagcommissie beklag doen over een hem betreffende door of namens de directeur genomen beslissing. De beklagrechter stelt vast dat klager zich beklaagt over de mogelijkheden die hem door [..] worden geboden ten einde een vader-kind-bezoek te hebben. In [..] wordt iedere vier weken een ouder-kind-dag georganiseerd in samenwerking met Exodus. Hieraan kunnen kinderen deelnemen tussen de 3 en de 16 jaar. Daarnaast worden er in [..] tweemaal per jaar VKD georganiseerd.

De beklagrechter stelt vast dat er in [..] aldus sprake is van een algemene regeling over de beschikbare vader-kind-bezoeken. Nu klagers beklag zich richt tegen deze regeling is er derhalve geen sprake van een hem betreffende door of namens de directeur genomen beslissing in de zin van artikel 60 Pbw. De beklagrechter zal klager daarom niet ontvankelijk verklaren in zijn beklag.

Ondanks dat klager niet ontvankelijk is in zijn beklag wenst de beklagrechter het volgende op te merken.

Bij brief van 5 februari 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 24 587, nr. 247) heeft de toenmalige staatssecretaris van Justitie, N. Albayrak, ten aanzien van ouder-kind-bezoeken onder andere het volgende geschreven. Tijdens het reguliere bezoekuur moet de gedetineerde zijn aandacht verdelen tussen zijn kind en het overige bezoek. In veel inrichtingen worden in aanvulling op het reguliere bezoek ouder-kind-middagen georganiseerd. Daarom is aan de DJI gevraagd om in ieder geval in elke gevangenis vier keer per jaar ouder-kind middagen te organiseren.
Bij brief van 9 december 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 24 587, nr. 310.) heeft Albayrak haar standpunt herhaald en stelt zij zelfs dat er in iedere penitentiaire inrichting ten minste vier keer per jaar, in het weekend of op woensdagmiddag speciale ouder-kind-bezoeken dienen te worden georganiseerd. Albayrak merkt hierbij op dat het belangrijk is dat er voldoende mogelijkheden zijn voor vaders om tijdens de detentie contact met hun kinderen te onderhouden. Vooral als het minderjarige kinderen betreft.

In [..] zijn de ouder-kind-bezoeken thans op dusdanige wijze ingericht dat klager - en zeer waarschijnlijk meerdere gedetineerde met hem - slechts tweemaal per jaar de mogelijkheid hebben voor een vader-kind-bezoek, omdat klagers kind nog geen 3 jaar oud is en klager dus terug moet vallen op de VKD die de inrichting organiseert.

De beklagrechter wil de directie van [..] adviseren om gelet op de brieven van staatssecretaris Albayrak, te overwegen of de voorwaarden voor de OKD gewijzigd kunnen worden of althans ten minste vier VKD te organiseren voor gedetineerden die op enigerlei wijze zijn uitgesloten van deelname aan OKD. Daarnaast is het wenselijk dat aan de gedetineerden duidelijk kenbaar wordt gemaakt wanneer deze VKD zullen plaatsvinden.  

BESLISSING

De beklagrechter verklaart de klacht niet ontvankelijk.