Praktische informatie
Hier vindt u als (nieuw) lid van een commissie van toezicht (CvT) praktische informatie die u kan ondersteunen om uw werkzaamheden als lid, maandcommissaris en beklagrechter op de best mogelijk manier uit te voeren. Met name als nieuw lid komt er ineens veel informatie op u af, maar ook als u al langer lid bent kan het fijn zijn om zo nu en dan eens te bekijken hoe het ook al weer zit.
Daarom besteden wij hieronder aandacht aan de volgende onderwerpen:
- Kenniscentrum en inloggegevens
- Nieuwsbrief en agenda
- Afkortingenlijst
- Jaarverslag
- Dossiers
- Uitsprakendatabank
- Gedragscode
- Klankbordgroep Commissies van Toezicht
- Kwaliteitsontwikkeling
- Veilig en digitaal werken
- Procesreglement
- Toezichtkader
- Toetsingscriteria
- Secretariaat (Teamsite)
- Vacatiegelden
Kenniscentrum en inloggegevens
U bevindt zich op het Kenniscentrum commissies van toezicht. Het Kenniscentrum heeft als doel algemene, objectieve en actuele informatie te bieden op het werkterrein van Commissies van Toezicht die zijn verbonden aan justitiële inrichtingen in Nederland. Het Kenniscentrum draagt daarmee bij aan de transparantie van dit “maatschappelijk toezicht” op justitiële inrichtingen. Het biedt daarnaast een podium voor de uitwisseling van kennis en ervaring tussen Commissies onderling.
Ieder jaar brengt het Kenniscentrum een jaarverslag uit waarin een overzicht van de activiteiten en ontwikkelingen van dat jaar worden weergegeven. De jaarverslagen zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Een deel van de beschikbare informatie op het Kenniscentrum is alleen toegankelijk voor leden van commissies van toezicht en de ondersteunende secretarissen.
Het Kenniscentrum maakt geen gebruik van persoonlijke inloggegevens. Iedere commissie van toezicht als geheel krijgt een username en password. Als nieuw lid kunt u deze gegevens opvragen bij de secretaris die uw commissie ondersteund of uw medecommissieleden. Indien geen van hen nog weet wat de inloggegevens zijn dan kan de secretaris contact opnemen met de redactie van het Kenniscentrum via kenniscentrumcvt@rechtspraak.nl. De redactie zal de username verstrekken en het password resetten. Dit betekent dat het oude password door niemand meer kan worden gebruikt.
Nieuwsbrief en agenda
Om u op de hoogte te brengen van alle belangwekkende gebeurtenissen op detentiegebied verstuurt het Kenniscentrum iedere maand een nieuwsbrief. Alle nieuwsbrieven vanaf januari 2015 zijn beschikbaar. Om de nieuwsbrief automatisch in uw mailbox te ontvangen kunt u zich hier aanmelden of kunt u een mail sturen aan de redactie.
Het Kenniscentrum maakt daarnaast gebruik van een agenda om u op de hoogte te houden van relevante cursussen, bijeenkomsten en activiteiten.
Afkortingenlijst
Het eerste wat u zult willen hebben is de afkortingenlijst. In detentieland wordt u constant bestookt met afkortingen. Om u wegwijs te laten worden in deze wirwar van afkortingen hebben wij daarom een zes pagina’s tellende lijst voor u opgesteld met de meest voorkomen afkortingen. Binnen no time weet u waar BVA (bevolkingsadministratie), DBT (Dagprogramma, Beveiliging en Toezicht op maat), SPOG (Selectie, plaatsing en overplaatsing gedetineerden) en vele andere afkortingen voor staan. Voordat u het weet betrapt u zichzelf erop dat u ook voornamelijk in afkortingen spreekt tijdens uw werkzaamheden voor de commissie.
Jaarverslag
Jaarlijks moeten de commissies van toezicht verslag doen van hun activiteiten aan de minister van Veiligheid en Justitie. Deze jaarverslagen wordt gepubliceerd op de website van DJI. Als nieuw lid is het verstandig om ten minste het meest recente jaarverslag van de commissie waar u toetreedt te lezen. U heeft dan direct een beeld van wat er speelt in de inrichting waar u toezicht op gaat houden.
Voor commissies van toezicht bij penitentiaire inrichtingen, detentiecentra en tbs-klinieken geldt dat jaarlijks voor 1 maart verslag moet worden uitgebracht over de werkzaamheden in het voorgaande jaar. Commissies bij justitiële jeugdinrichtingen hebben tot 1 mei de tijd.
DJI biedt de commissies een leidraad aan voor het opstellen van hun jaarverslag. Deze leidraad is beschikbaar nadat u bent ingelogd.
Dossiers
Als u eenmaal weet waar alle afkortingen voor staan dan is het goed denkbaar dat u over bepaalde onderwerpen meer wilt weten. Bijvoorbeeld omdat u als maandcommissaris een vraagt hebt gehad van een justitiabele of omdat u deel uitmaakt van de beklagcommissie die een klacht behandeld over een specifiek onderwerp. Om in deze behoefte te voorzien biedt het Kenniscentrum een diversiteit van dossiers aan over de meest voorkomende onderwerpen op het werkterrein van de commissies van toezicht.
De dossiers gaan over veel voorkomende onderwerpen zoals de diverse zorgplichten die een directeur jegens een justitiabele heeft of over disciplinaire straffen die kunnen worden opgelegd tijdens detentie. Maar ook is er een dossiers beschikbaar over de beklagprocedure waar u als lid onderdeel van uit zult gaan maken.
De kans is groot dat er een bruikbaar dossier voor u te vinden is in het volledige overzicht. Indien er desondanks sprake is van een onderwerp dat u mist neem dan gerust contact op met de redactie! Wij staan altijd open voor suggesties voor nieuwe dossiers.
Uitsprakendatabank
Een tweede belangrijke kennisbron van het Kenniscentrum is de uitsprakendatabank. In deze databank worden uitspraken van de beklagcommissies uit de commissies van toezicht in het land gepubliceerd. Iedere maand wordt er in de nieuwsbrief een ‘uitspraak van de maand’ geplaatst. De redactie is daarbij afhankelijk van input van de commissie. Wij roepen daarom een ieder op om uitspraken die zij geschikt achten toe te zenden aan de redactie zodat deze uitspraken in de databank geplaatst kunnen worden.
Naast de beklagcommissies publiceert ook de beroepscommissie van de Raad voor de Strafrechtstoepassing (RSJ) haar uitspraken. Om naar de databank van de RSJ te gaan klikt u hier.
Daarnaast brengt de RSJ acht keer per jaar een jurisprudentiebulletin uit. Een overzicht van interessante zaken, die relevant kunnen zijn om te bespreken tijdens de maandelijkse vergaderingen van de commissie van toezicht.
Gedragscode
Als lid van een CvT zult u uiteraard willen weten wat er van u verwacht wordt en aan welke gedragsregels u zich dient te houden. Om die reden zijn in 2011 in een gedragscode gedragsnormen opgenomen die de CvT’s zichzelf opleggen als richtlijn en beoordelingscriterium voor hun handelen. De gedragsregels komen niet in de plaats van de wettelijke verplichtingen, maar zijn te beschouwen als regels en beginselen waaraan leden van commissies van toezicht zichzelf gehouden achten bij de uitoefening van hun taak.
Klankbordgroep Commissies van Toezicht
U bent lid van slechts een, misschien twee, commissies van toezicht. Al deze CvT’s zijn kleine eilandjes, het zijn er ongeveer 45 verspreid over het hele land. Om deze eilandjes een gezamenlijke stem te geven en naar aanleiding van het rapport ‘Werkwijze Commissies van Toezicht’ van de toenmalige Inspectie Sanctietoepassing (nu: Inspectie Veiligheid en Justitie), is in juni 2009 de Klankbordgroep ingesteld.
De Klankbordgroep fungeert vooral als aanspreekpunt voor de commissies en is daarnaast gesprekspartner voor diverse bij het toezicht betrokken instanties. Daarnaast heeft de Klankbordgroep jaarlijks overleg met de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Door het leggen van verbindingen tussen CvT’s en de genoemde instanties, beoogt de Klankbordgroep bij te dragen aan kwaliteitsontwikkeling van het toezicht en aan de versteviging van de positie van de CvT’s in het penitentiaire veld.
Op 16 maart 2020 heeft de Klankbordgroep, in samenspraak met de hoofddirecteur van DJI, een handreiking opgesteld voor de commissies van toezicht. Deze handreiking bevat adviezen aan de commissies hoe te handelen in coronatijdperk. Specifiek ten aanzien van de eerste drie van de vier hoofdtaken van de commissies van toezicht.
Op 16 maart 2020 heeft de Klankbordgroep, in samenspraak met de hoofddirecteur van DJI, een handreiking opgesteld voor de commissies van toezicht. Deze handreiking bevat adviezen aan de commissies hoe te handelen in coronatijdperk. Specifiek ten aanzien van de eerste drie van de vier hoofdtaken van de commissies van toezicht.
Kwaliteitsontwikkeling
Om bij te dragen aan de kwaliteitsontwikkeling van de Commissies van Toezicht heeft de Klankbordgroep in mei 2015, na input van de diverse CvT’s, de notitie ‘Kwaliteitsontwikkeling Commissie van Toezicht’ opgesteld.
De combinatie van de snelle en niet zelden ingrijpende veranderingen in het penitentiaire systeem in ons land, welke veranderingen onmiskenbaar van invloed zijn op het werk van de commissies van toezicht, zijn een aansporing tot (verdere) kwaliteitsontwikkeling van het toezicht.
De notitie bevat een palet van mogelijkheden tot kwaliteitsonderhoud of –verbetering. De actualiteit ervan kan slechts per commissie worden beoordeeld; de aanbevolen jaarlijkse evaluatie lijkt hiertoe een bruikbare mogelijkheid. De notitie bevat ook een aantal mogelijke ontwikkelpunten op systeemniveau, hierbij valt te denken aan de duur van het lidmaatschap van een commissie, het aanbod van cursussen en de financiële consequenties van een aantal voorstellen.
Opleidingsinstituut DJI
Het Opleidingsinstituut DJI verzorgt door heel Nederland verschillende opleidingen en trainingen voor medewerkers van diverse functiegroepen. Bij interesse in het cursusaanbod van DJI (klik hier voor het overzicht) kunnen leden dit via de PI kenbaar maken. Bij voldoende animo wordt er in overleg met DJI een datum vastgesteld.
In samenspraak met de Klankbordgroep CvT’s heeft het opleidingsinstituut van DJI een introductietraining voor (nieuwe) leden en secretarissen van de CvT’s ontwikkeld. Deze introductietraining is beschikbaar als e-learning via het ketenportaal van het opleidingsinstituut. Meer informatie over de training is hier te vinden: “Nieuwe leden Commissie van Toezicht snel op vlieghoogte met introductietraining”.
Aanmelden kan via servicepunt@dji.minjus.nl, onder vermelding van de volgende gegevens:
Voornaam
Initialen *
Tussenvoegsel
Achternaam *
E-mailadres *
Naam van de inrichting waaraan als CvT verbonden *
* Verplicht veld
Het servicepunt van het opleidingsinstituut zorgt voor een account voor de leden, schrijft hen in en verstuurt per e-mail een instructie hoe in te loggen op het ketenportaal. Na inschrijving en succesvol inloggen op het ketenportaal ziet de cursist de online training en kan gelijk beginnen.
Veilig en digitaal werken
Er zijn twee instructies beschikbaar voor het gebruik van de eSWF. De eerste instructie gaat over inloggen en de tweede instructie gaat over het wijzigen van het wachtwoord. Let op deze instructies zijn pas beschikbaar nadat u bent ingelogd op het Kenniscentrum, de inloggegevens voor het Kenniscentrum en de eSWF komen niet met elkaar overeen. Bij vragen over en problemen met de eSWF kunnen de leden zich in eerste instantie wenden tot hun secretaris. De secretaris heeft vervolgens de mogelijkheid om op te schalen naar de key user die ieder gerecht heeft en die kunnen indien nodig de landelijk functioneel beheerders inschakelen.
Procesreglement
De Klankbordgroep heeft een model procesreglement voor commissie van toezicht opgesteld omdat hier vanuit de praktijk om is verzocht. Het model is een handreiking aan commissies van toezicht om naar eigen behoefte en inzicht aan te passen, zodat voor eigen commissie van toezicht een werkbaar procesreglement kan worden vastgesteld. Hierbij kan ook de directie worden geconsulteerd. Dit model procesreglement heeft de voorschriften en termijnen van de PBW als basis. In elk reglement kunnen regels en/of termijnen worden toegevoegd of gewijzigd die specifiek zijn voor TBS, DV&O of Jeugd.
Let op! het model procesreglement is pas beschikbaar nadat u bent ingelogd! U kunt dan eveneens de aanbiedingsbrief behorende bij het model procesreglement bekijken.
Toezichtkader
De ‘begeleidingscommissie stimulering maatschappelijk toezicht’ van de RSJ heeft een Kader voor het maatschappelijk toezicht op de tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen door commissies van toezicht bij de justitiële inrichtingen opgesteld.
Het toezichtkader is een beschrijving van de toezichthoudende taak. Wat zijn de bijzondere kenmerken van het door de CvT’s uitgeoefende toezicht, waar liggen de grenzen van dit toezicht, zijn er accenten te leggen, hoe is de verhouding tussen de verschillende taken van de commissies? Met het aanbieden van het toezichtkader meent de RSJ gedachtevorming over deze vragen een stimulans te geven. Een algemeen stuk als het kader kan echter niet meer zijn dan een schets, aangezien iedere commissie zelf op eigen wijze inhoud en invulling geeft aan haar toezichthoudende taak, rekening houdend met hetgeen de lokale situatie vraagt.
Toetsingscriteria
De RSJ heeft toetsingscriteria opgesteld voor de sectoren gevangeniswezen en jeugd. De commissies kunnen desgewenst aan de hand van deze toetsingscriteria hun werkzaamheden nader vormgeven.
Toetsingscriteria voor CvT’s gevangeniswezen, maatschappelijk toezicht op de tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen in penitentiaire inrichtingen (mei 2015)
Toetsingscriteria voor commissies van toezicht bij de justitiële jeugdinrichtingen (2012)
Secretariaat
In het Handboek Financiële Bedrijfsvoering Rechtspraak (versie mei 2011), opgesteld door de Raad voor de Rechtspraak is vastgelegd wat het takenpakket is van de secretariaten (bestaande uit secretarissen en administratieve ondersteuning). Op basis van dit takenpakket kunt u bekijken wat u aan ondersteuning kunt en mag verwachten van het secretariaat.
Teamsite
Naast het Kenniscentrum hebben de secretarissen en administratieve krachten ook toegang tot een teamsite. Deze teamsite fungeert als forum waarop discussies kunnen worden gestart en vragen worden gesteld. Weet als commissielid dat deze site bestaat en schroom niet om via het secretariaat een vraag of stelling voor te leggen aan de collega’s in het land.
Vacatiegelden
Last but nog least wilt u uiteraard weten welke vergoeding u ontvangt voor de werkzaamheden die u verricht voor de commissie van toezicht. U kunt bij ons alles vinden over de hoogtes van de vastgestelde vacatiegelden en de wettelijke regelingen die daaraan ten grondslag liggen.
Het declaratieformulier kunt u downloaden nadat u bent ingelogd.
Let op: Druk NIET op de link "bestand openen" maar druk in het gedownloade formulier op de drie puntjes rechts. Kies dan de optie "met systeemviewer openen". Dan zou het formulier moeten openen.
Mocht u het formulier niet geopend krijgen, stuur dan een email aan kenniscentrumcvt@rechtspraak.nl. Dan wordt het formulier per mail verzonden.
Let op: Druk NIET op de link "bestand openen" maar druk in het gedownloade formulier op de drie puntjes rechts. Kies dan de optie "met systeemviewer openen". Dan zou het formulier moeten openen.
Mocht u het formulier niet geopend krijgen, stuur dan een email aan kenniscentrumcvt@rechtspraak.nl. Dan wordt het formulier per mail verzonden.