Opnieuw zoeken

Sla inhoud over

KC 2012/004

Datum uitspraak:
12/10/2011
Artikel:
Huisregels
Samenvatting:
Klager beklaagt zich erover dat zijn Playstation 2 is afgenomen nadat hij het apparaat al een tijdje had mogen gebruiken. Volgens de regels is het niet toegelaten om een Playstation 2 op cel te hebben. Klager is echter gematst. Na een tijdje is het apparaat toch afgenomen. De directie stelt dat een Playstation 2 niet mag worden ingevoerd vanwege de harde schijf die niet kan worden uitgezet of verwijderd. Dat het apparaat eerder wel werd toegestaan is een fout van de inrichting. De beklagcommissie acht de omstandigheid dat klager per vergissing enige tijd in het bezit is geweest van het apparaat geen reden om de niet-toegestane situatie te laten voortbestaan en verklaart de klacht ongegrond.
Uitspraak:

Beschikking van de beklagcommissie uit de commissie van toezicht bij het […] naar aanleiding van het indienen van het klaagschrift van    […] ten tijde van het indienen van het klaagschrift verblijvende in het […].

De stukken
·         Een klaagschrift, gedateerd 3 augustus 2011, waarin klager zich beklaagt over het feit dat hem, nadat hij de Playstation 2 een tijdje had mogen gebruiken, dat apparaat weer is afgenomen, welk klaagschrift op 8 augustus 2011 bij het secretariaat is binnengekomen.
·         Schriftelijke inlichtingen en opmerkingen van de directeur van genoemd centrum, gedateerd 24 augustus 2011, waarvan op 5 oktober 2011 een afschrift aan klager is verzonden.
·         Een proces-verbaal van verhoor van klager bij wijze van roga­toire commissie door de voorzitter van de beklagcommissie te […], gedateerd 26 september 2011, waarvan een afschrift aan de directeur is toege­zonden.

De inhoud van voormelde stukken wordt als hier ingelast be­schouwd.

De plaatsvervangend vestigingsdirecteur, dhr. […], is ter zitting van de beklagcommissie van 12 oktober 2011 gehoord, van welk verhoor aantekeningen gemaakt zijn.

Standpunt van klager
Klager zich beklaagt over het feit dat hem, nadat hij de Playstation 2 een tijdje had mogen gebruiken, dat apparaat weer is afgenomen. Dat is gebeurd omdat het volgens de regels niet toegelaten is om zo’n apparaat op cel te hebben. Omdat klager eigenlijk niet in een […]thuis hoorde zei het personeel: “We matsen je”. En klager mocht toen het apparaat op cel hebben. Maar even later kwamen twee bewaarders het apparaat weer afpakken.

Standpunt van de directeur
De Playstation 2 is een apparaat dat niet is toegestaan binnen de inrichting. Het betreft hier een algemene regel. Dat het apparaat in eerste instantie wel werd toegelaten is een fout die inderdaad bij de inrichting ligt. Playstation 2 mag niet worden ingevoerd omdat deze spelcomputer een harde schijf bevat en deze niet kan worden uitgezet of verwijderd. De voorganger, de Playstation 1, bevat alleen een geheugen voor spelletjes - en mag dus worden ingevoerd - terwijl een Playstation 2 een apart geheugen heeft waarop bepaalde zaken geschreven kunnen zijn/worden.

De directeur kan zich voorstellen dat klager dit vervelend vindt maar het mag geen reden zijn om voor hem een uitzondering te maken ten opzichte van de andere patiënten.

Beoordeling
Klager beklaagt over het feit dat hem, nadat hij de Playstation 2 in eerste instantie een tijdje had mogen gebruiken, dat apparaat weer is afgenomen.
In de Huisregels […] onder 4.5.1.1. Verboden voorwerpen is, voor zover hier van belang, het volgende opgenomen:

“Het is u niet toegestaan onder uw berusting te houden:     
  l.  alle (spel)computers, toebehoren en andere apparaten met een harddisk, een mogelijkheid 
      tot opslagcapaciteit en/of communicatie, tenzij uitdrukkelijk toegestaan;”

           

Op basis van de door de directie verstrekte informatie, welke ook de grond was om de Playstation 2 in de fouillering te plaatsen, bevat een Playstation 2 een apart geheugen, ofwel - in de zin van de Huisregels van […]- een mogelijkheid tot opslagcapaciteit, waarop allerlei zaken weggeschreven kunnen zijn/worden. Playstation 2 is derhalve niet toegestaan in de inrichting. Dat klager door personeel “gematst” zou zijn is onvoldoende aannemelijk gemaakt. De omstandigheid dat klager per vergissing enige tijd in het bezit is geweest van het apparaat mag natuurlijk geen reden zijn om deze niet-toegestane situatie te laten voortbestaan.


Op grond hiervan is de beslissing van de directeur, inhoudende het in de fouillering plaatsen van de  Playstation 2, geenszins onredelijk of onbillijk is zodat de klacht hiertegen ongegrond is

BESLISSING
De beklagcommissie verklaart de klacht ongegrond.