Sla inhoud over

Jurisprudentie

Hieronder vindt u de uitspraken van de beklagcommissies. Voor de uitspraken van de RSJ kunt u de jurisprudentiedatabank raadplegen.

7 maart 2014, KC 2014/047
Klager beklaagt zich er over dat hij geen eigen laptop tot zijn beschikking mag hebben voor het volgen van zijn opleiding. De kliniek stelt dat het gebruik van een computer wellicht nodig is voor het volgen van de LOI studie, maar dat klager gebruik kan maken van de op de afdeling of bij onderwijs aanwezig computers. Klager betwist dit en heeft ongeveer 2 à 3 uur per dag nodig voor zijn studie. Gelet op het feit dat klager gedurende de dag een programma volgt en deze computer op de afdeling staat voor alle patiënten, acht de beklagcommissie voldoende aannemelijk dat een dergelijk aantal uren niet makkelijk kan worden behaald. De beklagcommissie acht voldoende aangetoond dat het gebruik van een computer vereist is voor het volgen van deze studie. In haar beslissing neemt zij de huidige ontwikkelingen in de samenleving ten aanzien van het gebruik van ICT-middelen en hetgeen door de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie naar voren is gebracht in zijn brief aan de Tweede Kamer van 19 juni 2013 (TK 2012-2013, 24587 nr. 535) omtrent het belang van gebruik van ICT-middelen in het kader van de resocialisatie van gedetineerden in overweging. De beklagcommissie is van oordeel dat de directie de afwijzing van klagers verzoek om over een (gecontroleerde en aangepaste) laptop te kunnen beschikken onvoldoende heeft gemotiveerd. Het beklag wordt gegrond verklaard en de bestreden beslissing wordt vernietigd. De directeur wordt opgedragen een nieuwe beslissing te nemen met inachtneming van de inhoud van de uitspraak.

Ten aanzien van deze beslissing is beroep ingesteld onder nummer: RSJ 22 juni 2015, 15/0439/TA: De beroepscommissie van de RSJ verklaart het beroep van klager ongegrond en bevestigt de uitspraak van de beklagrechter.

22 februari 2010, KC 2010/012

Het klaagschrift is gericht tegen (onder andere) het ontbreken van onderwijs, dat niet alleen het gevolg is van het ontbreken van computers, maar ook vanwege het ontbreken van voldoende lesmateriaal. Aangeboden cursussen zijn enkel te volgen op eigen kosten, nu nog niet bekend zou zijn wie de cursussen gaat betalen. Klacht gegrond met toekenning van compensatie van € 50,00. De klacht is ook gericht tegen de afwezigheid van een bibliotheek. Ter zitting blijkt de bibliotheek inmiddels geopend, maar klager mist veel in de boekencollectie. De boeken betreffen afgeschreven boeken uit een andere inrichting en klager mist veel naslagwerk en specifieke TBS-informatie. Klacht gegrond zonder compensatie nu ten tijde van het indienen van de klacht geen bibliotheek in de inrichting aanwezig was. Klager niet-ontvankelijk in klacht ten aanzien van de hoeveelheid en kwaliteit van de boeken in de bibliotheek.

14 januari 2010, KC 2010/009
Klager beklaagt zich over het feit dat er geen onderwijs wordt aangeboden, terwijl klager zeer gemotiveerd is om onderwijs te volgen. De directie verklaart dat het onderwijs nog niet is opgestart. De beklagcommissie oordeelt dat op grond van artikel 43 lid 1 Bvt iedere patiënt recht heeft op vorming en onderwijs. Gelet op hetgeen bepaald in artikel 56 lid 1 sub e Bvt is klager derhalve ontvankelijk in zijn klacht op dit punt. Nu klager in elk geval sinds 1 september 2009 in de inrichting verblijft en er tot op heden geen aanvang is gemaakt met het verzorgen van onderwijs overweegt de beklagcommissie dat dit een schending oplevert van bovengenoemd recht. De aanloopproblemen welke een nieuw opgerichte inrichting op haar weg vindt leveren thans geen rechtvaardiging meer op. De beklagcommissie verklaart derhalve het beklag op dit punt gegrond en bepaalt dat aan klager een compensatie moet worden toegekend ten bedrag van € 50,00.