Sla inhoud over

Verslag over werkzaamheden maart 2022

Vergadering en overleg Kerngroep.

Op 1 april 2022 heeft Paul Beekman zijn termijn als lid van de Kerngroep er op zitten en heeft hij zijn lidmaatschap beëindigd.  Daarmee stoppen ook zijn regelmatige publicaties over wetenswaardigheden vanuit de Kerngroep. In onderling overleg is afgesproken dat ik zijn rol zal overnemen. Ik bedank Paul voor zijn immer lezenswaardige stukjes, en voor zijn hulp aan mij om daaraan vanaf nu mijn invulling aan te kunnen geven.

De maartvergadering van de Kerngroep vond voor het eerst weer fysiek plaats en wel bij onze gastheer, het Ministerie van Justitie in Den Haag. Hoe zeer ook het digitaal vergaderen een uitkomst is geweest om te kunnen blijven functioneren, het weer bij elkaar komen in een zaaltje blijft wat mij betreft toch absoluut de voorkeur verdienen.

In de vergadering zijn enkele terugkoppelingen aan de orde geweest. Zo als vanuit de participatie van de KG in gesprekken in het kader van een onderzoek dat Berenschot in opdracht van het ministerie doet over een mogelijke overgang van het NPM (Nationaal Preventie Mechanisme) naar het College van de Rechten van de Mens. Het onderzoek loopt, gegevens zijn uitgewisseld. Op dit moment weinig nieuws over te melden.

De RSJ is met een advies gekomen over terugdringen van aantal klachten (Spanning in detentie 25-11-2019). Daarbij is o.m.  gekeken of het zou lonen om een (bescheiden) griffierecht in te voeren.  Bij het invoeren van een griffierecht zou met name gedacht kunnen worden aan vermindering van “futiele” klachten. Onze voorzitter en secretaris zijn hieromtrent geïnterviewd.  Het standpunt van de KG is helder: wij denken dat de invoering van een griffierecht niets zal opleveren, maar daartegenover juist zal leiden tot een heleboel extra administratieve lasten. Invoering van griffierecht is symptoomberstrijding, beter lijkt het om naar meer fundamentele oplossingen te kijken. Overigens achten wij het hanteren van het begrip “futiele” klacht onverstandig. Het is een niet te definiëren begrip en gaat voorbij aan onderliggende problematiek van met name veelklagers. Er loopt op dit moment een pilot met een klachtenfunctionaris in PI Zuid Oost (Ter Peel en Roermond en PI Nieuwegein).

In onze vergadering konden we tevens kennis nemen van de Hoofdlijnenbrief Justitie en Veiligheid, die op 9 februari jl. aan de Tweede Kamer is gezonden. De brief bevat inderdaad heel algemene hoofdlijnen, die in de loop van de tijd tot concrete uitwerking zal moeten komen. Wij hebben kennis genomen van de inhoud en wachten de uitwerking af.

In de zomer van 2021 hebben een aantal voorzittersoverleggen plaats gevonden. De verslagen van die besprekingen zijn beschikbaar. Uit de overleggen is ons gebleken dat er een grote behoefte blijkt te bestaan aan dit soort contacten.  CvT’s opereren veelal onafhankelijk van elkaar en kunnen door elkaar zo nu en dan te spreken, gebruik maken van elkaars ervaringen. Daarom zal de KG ook in 2022 weer een ronde voorzittersoverleg houden. Het is de bedoeling dat dit in de maand juni zal plaats vinden.

Voorts heeft de KG wat diens eigen functioneren betreft, besloten om te komen tot een beleidsplan 2022-2024. Daarmee kunnen wij meer structuur geven aan de te behandelen onderwerpen.

Tenslotte komt onze landelijke themadag nogmaals aan de orde. Deze zal plaatsvinden op 16 mei a.s. in Amersfoort. Het betreft de als gevolg van de coronabeperkingen uitgestelde dag, die aanvankelijk op 8 november 2021 op de rol stond.

Jozien Schrale, 4 april 2022.