Sla inhoud over

Jurisprudentie internet

Per 1 januari 2024 zal de jurisprudentie van de RSJ in het dossier niet meer worden geupdatet en per 1 juli 2024 zal deze volledig worden verwijderd. U kunt  de jurisprudentiedatabank van de RSJ hiervoor raadplegen.

Jurisprudentie beklagcommissie
5 juli 2018, KC 2018/024
Klager heeft een verzoek om een skypeverbinding ingediend, zodat hij de bruiloft van zijn zoon in Londen via die weg zou kunnen bijwonen. In de P.I waar klager verblijft, is het om technische redenen niet mogelijk om aan het verzoek van klager te voldoen. De directeur van de inrichting waar klager verblijft, heeft klager aangeboden klager (tijdelijk) over te plaatsen naar een inrichting waar een skypeverbinding wel mogelijk is. Klager heeft dit aanbod geweigerd. Klager klaagt erover dat zijn recht op het gebruik van skype is geschonden. Klager heeft daartoe aangevoerd dat in andere inrichtingen in Nederland wel de mogelijkheid bestaat om te skypen. De beklagcommissie overweegt dat de mogelijkheid om te skypen in de P.I. waar klager verblijft nog niet bestaat, omdat hiervoor technische aanpassingen nodig zijn die nog niet hebben plaatsgevonden. Hoewel het recht op communicatie via internet in de European Prison Rules wel is geregeld, is dit recht nog niet geregeld in de Pbw en evenmin heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen hier reeds landelijk beleid voor geformuleerd. Het gebruik van skype in diverse inrichtingen kan derhalve naar het oordeel van de beklagcommissie gezien worden als een gunst en geen recht. De directeur heeft derhalve in redelijkheid en billijkheid het verzoek kunnen afwijzen. 

21 augustus 2013, 
KC 2013/093
Het is landelijk beleid dat gedetineerden geen gebruik maken van internet. Er bestaat dan ook geen recht op internetgebruik. Alleen in het kader van re- integratie of onderwijs wordt wel gebruik gemaakt van internet. Voor het voorbereiden van een cassatieverzoek is het gebruik van internet niet noodzakelijk omdat er ook alternatieven voorhanden zijn. De directeur kon daarom het verzoek van klager afwijzen, aldus de beklagcommissie.

Jurisprudentie beroepscommissie

RSJ 21 juni 2022, 21/22806/GA.

Het betreft een levenslanggestrafte. De klager wenst een eigen laptop op cel te hebben voor educatieve doeleinden en om zo zijn gratieverzoek voor te bereiden. Het verzoek is door de directeur afgewezen. De directeur heeft echter niet voldoende blijk gegeven van een individuele op de persoon van klager betrokken belangenafweging. Beroep gegrond, beklag gegrond. Opdracht nieuwe beslissing. Geen tegemoetkoming.

 

RSJ 11 juni 2020, R-20/6698/GV.         

Verzoek tot strafonderbreking, vanwege zakelijke belangen. Door een administratieve misslag bij het CJIB is klager niet opgeroepen voor het uitzitten van zijn resterende gevangenisstraf. Daar staat evenwel tegenover dat klager al geruime tijd wist dat hij nog een gevangenisstraf zou moeten uitzitten. Klager heeft niet aangetoond dat die periode te kort is. Door een interne overplaatsing zou klager worden beknot in zijn Skype- en belmomenten. Door de directeur is aan verweerder bevestigd dat dit onjuist is en dat klager voldoende Skype- en belmomenten heeft. Beroep ongegrond.

 

RSJ 8 augustus 2018, R-292,

Afwijzing verzoek tot overplaatsing onredelijk en onbillijk, nu over de termijn waarop Skype mogelijk zou worden in de p.i. Zwaag kennelijk niets bekend was en niet gebleken van enig belang dat zich verzette tegen overplaatsing naar de p.i. Krimpen aan den Ijssel. Beroep gegrond. Tegemoetkoming € 40,=.


RSJ 29 december 2017, 17/1326/GA
Nu is voldaan aan artikel 39, eerste lid, van de Pbw en de pilot voor contact via skype nog niet is geëvalueerd en dus (nog) niet is uitgebreid naar de inrichting waar klager verblijft, is de beroepscommissie van oordeel dat de beslissing tot afwijzing van klagers verzoek om met zijn zoon contact te onderhouden via  Skype (thans) niet als onredelijk of onbillijk kan worden aangemerkt. Beroep klager ongegrond.

RSJ 23 november 2017, 17/1842/GA
Klager dient in het kader van zijn studie literatuuronderzoek te verrichten waarvoor hij toegang tot zoekmachines op internet nodig heeft. De directeur heeft toezeggingen gedaan inspanningen te zullen verrichten teneinde onder meer de door klager benodigde website van de Open Universiteit, waar hij zijn studie volgt, op een zogenoemde ‘whitelist’ te plaatsen. Gebleken is dat de directeur voldoende inspanningen heeft verricht om gecontroleerd – door middel van een stand-alone computer – of beperkt gebruik van de door klager benodigde zoekmachines op internet mogelijk te maken. Dat een en ander niet mogelijk is gebleken, maakt niet dat de directeur zijn zorgplicht jegens klager heeft geschonden. Beroep klager ongegrond.

RSJ 16 december 2016, 16/0966/GA
Nu ruimschoots wordt voldaan aan artikel 39, eerste lid, Pbw en de pilot voor contact via een beeldverbinding ten tijde van het beklag nog niet was gestart en de pilot na evaluatie mogelijk zal worden uitgebreid, is de beroepscommissie van oordeel dat de beslissing tot afwijzing van klagers verzoek om met zijn familie te skypen (thans) niet als onredelijk of onbillijk kan worden aangemerkt en evenmin als in strijd met artikel 8 van het EVRM. Beroep klager ongegrond.

RSJ 31 augustus 2015, 15/1738/GB,

Klager is vanuit Norgerhaven overgeplaatst naar p.i. Vught. Met voorkeur voor Esserheem kon vanwege het beperkt aantal plaatsen geen rekening worden gehouden. Klager is een strafrechtelijk gedetineerde vreemdeling maar in verband met het verblijf van medeverdachte in p.i. Ter Apel is plaatsing aldaar voorlopig ook niet mogelijk. De beslissing van de selectiefunctionaris niet onredelijk of onbillijk.

RSJ 11 juni 2015, 15/0787/GA
Directeur had nader onderzoek moeten verrichten naar mogelijkheden om bepaalde websites, die klager voor zijn jurisprudentie onderzoek zou willen raadplegen, op de white list te plaatsen, zoals bijvoorbeeld www.rechtspraak.nl. Door directeur is niet weersproken dat er bij het onderwijs en het Re-integratie centrum voldoende computers en personeel beschikbaar zijn en dat er voldoende toezicht is. Beroep klager gegrond, tegemoetkoming van € 15,-.

RSJ 16 juni 2014, 14/0158/GA.

In Pbw neergelegde recht op onderwijs impliceert een individuele belangenafweging van directeur. Er is onvoldoende gebleken dat de directeur een op klager betrokken belangenafweging heeft gemaakt. Aspecten voor belangenafweging: mogelijkheden internettoegang op eigen cel steeds meer beproefd, levenslange gevangenisstraf, inpasbaarheid in D&R-plan. Beroep gegrond, opdracht nieuwe beslissing.


RSJ 8 juli 2013, 13/0352/GA
Goede zaak als gedetineerden, met name vanuit het oogpunt van resocialisatie, op enigerlei wijze toegang zouden krijgen tot internet. Dit standpunt wordt ook onderschreven door de Staatssecretaris. Het is wel noodzakelijk om daarvoor eerst een voor alle gedetineerden geldende regeling op te stellen. Daartoe is in een aantal inrichtingen een pilot gestart. Het PPC Maastricht maakt geen deel uit van deze pilot. T.a.v. klager is noodzaak voor internettoegang onvoldoende aannemelijk geworden. Beroep van klager ongegrond.

RSJ 3 juli 2012, 12/0127/GA
Klager wil maandelijks via internet en webcam communiceren met zijn familie in de Verenigde Staten. Directeur dient ter zake individuele afweging te maken waarbij feitelijke (on)mogelijkheden en klagers persoonlijke belangen tegen elkaar worden afgewogen. Voldoende aannemelijk dat in de inrichting aanwezige internetvoorzieningen ontoereikend beveiligd zijn, waardoor niet adequaat kan worden gecontroleerd of het internet wordt gebruikt op de wijze waarvoor het is bestemd. Beroep klager ongegrond.

RSJ 17 mei 2011, 10/3727/GA
Gedetineerden worden, in voorkomende gevallen, in staat gesteld op enigerlei wijze aangifte van bijvoorbeeld vermissing van goederen te doen. Dat de directeur er voor zou moeten zorg dragen dat de gedetineerden dit via internet kunnen doen wordt niet noodzakelijk geacht. Beroep klager ongegrond.

RSJ 20 september 2010, 10/2009/GB en 10/2004/GB
Overplaatsing strafrechtelijk gedetineerde vreemdeling naar detentiecentrum Zeist niet onredelijk en onbillijk aangezien klager zich bevindt in de laatste vier maanden van zijn detentie en in Zeist gewerkt wordt aan een goede terugkeer naar het land van herkomst. Ontbreken van webcam-faciliteiten om contact te houden met het thuisfront doet hier niet aan af. Beroep klager ongegrond. 

RSJ 29 januari 2009, 08/2031/GA.

Criteria voor verstrekking van laptop aan gedetineerde ter voorbereiding op behandeling van strafzaak en gebruiksmogelijkheden. Beroep van directeur ongegrond.